Paprastas būdas susigrąžinti mokesčius!

Registruokitės jau dabar, užtruksite tik kelias minutes

Kuriose Europos valstybėse sudaromos geriausiossąlygos dirbti?

Kiekvienais metais dauguma Europos valstybių yra vertinamos pagal įvairius kriterijus: nedarbo lygį, gyvenimo sąlygas, sveikatos apsaugą, laisvalaikio kokybę, atlyginimus ir t.t. Tarptautinė ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacija (EBPO) tokiu būdu nustato gyventojų gerbuvį savo valstybėse narėse. Taigi, kurios Europos šalys gali pasiūlyti geriausias sąlygas dirbantiesiems?


Tarp ekonominės padėties ir nedarbo yra akivaizdus ryšys: valstybės, kuriose nedarbo lygis žemas - turtingesnės, politiškai stabilesnės ir sveikesnės.

Žemiausiu nedarbo lygiu gali pasigirti Islandija, kurioje dirbančių asmenų nuo 15 iki 64 metų yra 82 proc. Šveicarijoje – 80 proc., Norvegijoje-75 proc., Švedijoje ir Olandijoje – 74 proc., Vokietijoje – 73 proc. Tuo tarpu didžiausias vidutinis atlyginimas gaunamas Liuksemburge – beveik 49 tūkst. Eur per metus, Islandijoje ir Šveicarijoje – 48 tūkst. Eur, Norvegijoje – 43 tūkst. Eur, Airijoje – 42 tūkst. Eur, Danijoje ir Belgijoje – apie 41 tūkst. Eur.

Atsižvelgiant į palankiausias sąlygas dirbantiesiems, socialines garantijas ir nedarbo lygį, valstybės buvo įvertintos dešimtbalėje sistemoje. Islandija gavo aukščiausią balą – 9.5; Šveicarija – 9.4; Norvegija – 9.0; Olandija, Liuksemburgas bei Austrija – 8.2; Vokietija – 8.1, Danija - 8.

Prie valstybės gerbūvio prisideda ir tai, kiek laiko gyventojai turi laisvalaikiui. Akivaizdu, kad kuo daugiau dirbama, tuo mažiau dėmesio skiriama kitoms veikloms – pradedant valgymu ir miegu baigiant hobiais ir rūpinimusi sveikata. Daugiausia laiko išvardintoms veikloms gali skirti ispanai ir danai turėdami 16.1 val. laisvo laiko per parą., belgai – 15.7 val, norvegai – 15.6 val, olandai – 15.4 val., prancūzai ir vokiečiai – 15.3 val., airiai – 15.1 val.

Palankiausią žmogui balansą tarp laisvalaikio ir darbo gali pasiūlyti Danija, kuri pagal šį kriterijų įvertinta 9.8 dešimtbalėje sistemoje, toliau rikiuojasi Ispanija – 9.3, Olandija ir Belgija – 8.8, Norvegija – 8.7, Švedija – 8.1, Vokietija – 8.0, Rusija ir Airija – 7.9.

EBPO 2015 m. matavo 36 valstybių gerbūvį, tarp jų Lietuvos nėra. 2002 m. pateikusi prašymą įstoti į organizaciją, Lietuva tik praėjusiais metais buvo pakviesta deryboms dėl galimos narystės. Tuo tarpu Estija, kuri organizacijos nare tapo 2010m., pagal gyventojų atlyginimus, socialines garantijas ir nedarbo lygį yra įvertina 5.7 balo aplenkdama Italiją, Lenkiją, Vengriją, Slovakiją, Portugaliją, Turkiją, Ispaniją ir Graikiją.

Atgal
Į viršų