Paprastas būdas susigrąžinti mokesčius!

Registruokitės jau dabar, užtruksite tik kelias minutes

Danų laimės priežastys

 

Danija yra viena labiausiai išsivysčiusių valstybių. Ją lenkia tik Norvegija, Australija ir Šveicarija. Danai yra ir patys laimingiausi pasaulyje žmonės, teigiama 2016 metų „Pranešime apie pasaulinę laimę“ (World happiness report). Jų laimės priežasčių yra daug: nuo stiprios socialinės sistemos šalyje iki... genų.

Danijos vyriausybė yra laikoma viena stabiliausių ir skaidriausių pasaulyje. „Transparency International“ nustatė, kad korupcija Danijoje neegzistuoja. Skaidrumas yra viena iš priežasčių paprastam verslo pradėjimui ir vystymui Danijoje. Tam sukurtos saugios ir lanksčios sąlygos, leidžiančios nuosavą verslą įkurti greitai ir be didelių išlaidų.

Danijoje politinė kultūra yra labai išvystyta. Ne tik aukštas pragyvenimo lygis, bet ir tolygus pajamų paskirstymas šioje šalyje lemia danų pasitenkinimą. Pajamų nelygybė tarp gyventojų čia yra viena mažiausių Europoje. Kitaip tariant, danai yra labai pasiturintys, o tarp turtingo ir vargšo – skirtumas nedidelis.

Panašu, kad laimingi žmonės yra ir produktyvesni. Darbuotojų produktyvumas Danijoje yra vienas aukščiausių pasaulyje, paskaičiuota, kad vienas darbuotojas per valandą sukuria 27 € vertę savo šaliai. Danai yra patenkinti savo gyvenimu. Dėl stiprios vyriausybės ir skaidrios politikos jie jaučiasi saugūs bei yra užtikrinti dėl ateities. Ši šalis gali pasigirti puikia sveikatos apsaugos sistema. Gydymas čia nemokamas tiek patiems danams, tiek kitiems europiečiams. O greitoji pagalba nemokamai suteikiama ir svečiams iš kitų žemynų. Tėvams skiriamos iki 52 savaičių atostogų sulaukus naujagimio. Paaugę mažyliai gali lankyti nemokamus arba nedidele suma apmokestintus darželius.

Ar tapsite laimingesni atvykę gyventi į Daniją iš svetur? Iš dalies. Yra daug išorinių veiksnių, skatinančių džiaugtis: dideli atlyginimai (minimali mėnesinė alga Danijoje nenustatyta, vidutinė siekia 3100 €), žemas bedarbystės lygis, palankios socialinės garantijos, saugumo jausmas, išvystyta sveikatos apsaugos sistema, nemokamas mokslas. Tačiau danai laimingi jaučiasi ir dėl vidinių priežasčių, teigia Voriko universiteto (Anglija) profesorius Andrew Oswald, kuris tyrė danų genetiką.

Pasak profesoriaus, danai turi mažiausią įmanomą kiekį genų, kurie veikdami su išoriniais veiksniais, skatina depresijos atsiradimą. Taip pat jis teigia, kad kuo labiau mūsų genai skiriasi nuo danų genų, tuo mes esame nelaimingesni. Ieškant kiek paprastesnių vidinių laimės priežasčių, svarbu paminėti ir tai, kad danai tiesiog moka džiaugtis paprastais dalykais.

Galbūt danų laimės priežasčių nebūtina ieškoti taip giliai: jie yra turtingi, gražūs, turi gerą humoro jausmą, nepersidirba, moka linksmintis ir yra pozityvūs. To ir užtenka, kad būtų laimingiausi pasaulyje.

Atgal
Į viršų