Paprastas būdas susigrąžinti mokesčius!

Registruokitės jau dabar, užtruksite tik kelias minutes

Patarimai vykstantiems dirbti į užsienį

 

Planuojantiems dirbti užsienyje nederėtų numoti ranka į įvairius patarimus bei perspėjimus iš tai patyrusių žmonių lūpų. Labiausiai netikėta problema išvykus dirbti į užsienį yra kultūrinis šokas. Kultūrinis šokas pasireiškia pastoviu nerimu, atstūmimo jausmu, kylančiu susidūrus su visiškai skirtinga kultūrine ar socialine aplinka arba gyvenimo būdu. Viena iš dažniausių priežasčių, kodėl žmogus grįžta neįgyvendinęs savo planų, ir yra kultūrinis nepritapimas. Kad netektų susidurti su panašiomis problemomis, reikia tam pasiruošti ne tik fiziškai, bet ir morališkai. Pateiksime keletą naudingų patarimų, kurie padės išvengti daugelio problemų bei lengviau prisitaikyti svečioje šalyje:

 

    • Vienas iš svarbiausiu dalykų, padedantis išvengti kultūrinio šoko, yra domėjimasis svečios šalies, į kurią ketinate vykti, kultūra bei gyvenimo būdo ypatumais. Derėtų toje šalyje pagyventi bent mėnesį, sužinoti, kokios išlaidos reikalingos pragyvenimui, pabendrauti su vietiniais žmonėmis, kitaip tariant, bandyti įsilieti į kasdienį gyvenimą.

    • Kas gi kitas, jei ne ten gyvenantys žmonės, daugiausiai gali papasakoti apie gyvenimą svetur. Jei neturite draugų ar giminių, gyvenančių užsienyje, ieškokite tokių žmonių specialiuose forumuose ir padiskutuokite jums aktualiomis temomis.

    • Labai svarbu prieš išvykimą sužinoti ten galiojančius įstatymus, vietinių žmonių požiūrį į emigrantus, pasidomėti apie emigrantų socialinį statusą bei sužinoti, kaip teisiškai reikėtų susitvarkyti dokumentus, kad galėtumėte tapti legaliu tos valstybės gyventoju.

    • Planuojant likti ilgesniam laikui, iš anksto sužinokite apie pilietybės suteikimo tvarką. Po ilgų gyvenimo metų svetur, nusprendus tapti visateisiu tos šalies piliečiu, gali atsirasti keblumų, jei truks kokių nors dokumentų, įrodančių, kad gyvenote toje šalyje.

    • Draudimas - labai svarbus aspektas. Svarbu pasidomėti apie sveikatos apsaugos sistemos veikimo principą: ar sveikatos draudimas yra privatus, ar finansuojamas iš valstybei sumokėtų mokesčių. Jei sveikatos draudimas yra privatus, nepamirškite susitvarkyti dokumentų ten nuvykus, kad atsitikus nelaimei, ligoninėje netektų pakloti daugiatūkstantinių sumų. Taip pat nepakenks prieš išvykstant įsigyti papildomą draudimą nuo nelaimingų atsitikimų galiojantį užsienyje.

    • Reikia turėti atsarginių finansinių išteklių bent pusei metų. Netekus gali tekti ilgai ieškoti kito darbo. Svečioje šalyje šios išlaidos dažnai būna daug didesnės negu savoje. Beje, dažnai galima apsieiti su mažesniais nuomos kaštais, jeigu yra mokama bent už pusės metų nuomą į priekį. Taip pat radus priimtiną būstą, gali būti iškelta sąlyga, kad būstas nebus išnuomotas, nesumokėjus už ilgesnį laikotarpį.

    • Ieškodami darbo nesigundykite nelegalaus darbo pasiūlymais. Dirbdamas nelegaliai žmogus praranda visas socialines garantijas, darbo stažą ir galų gale visada yra įtampoje, nes bet kada gali netekti darbo.

    • Dirbant užsienyje, dažnai susikaupia pajamų mokesčių permokos, kurios gali būti gražintos pateikus pajamų deklaraciją valstybės mokesčių inspekcijai. Keičiant darbą ar nustojus dirbti, reikėtų iš darbdavio gauti visus galimus dokumentus, rodančius informaciją apie gautas pajamas ir sumokėtus mokesčius. Šių dokumentų reikės mokesčių susigrąžinimui. Nuo šalies mokestinės sistemos priklauso, kokių dokumentų prireiks. Geriausia prieš išvažiuojant yra pasikonsultuoti su mokesčių grąžinimo specialistais. Priklausomai nuo šalies, mokesčiai yra gražinami už 3-6 paskutinius metus. Vadinasi, net jeigu dirbote užsienyje prieš kelis metus, mokesčių grąžinimas yra galimas.

Tai nėra viskas, ką jūs turėtumėte žinoti prieš išvažiuojant į užsienį. Labai daug dalykų priklauso nuo to, į kokią šalį ir kultūrą pateksite. Svarbiausias dalykas vis dėlto yra nusiteikti, kad viskas nebus taip lengva, kaip galbūt gali atrodyti. Nepamirškite, kad persikėlus gyventi į aukštesnio gyvenimo lygio valstybę, išauga ne tik pajamos, bet ir pragyvenimo išlaidos, kitaip tariant, dangus nebus mėlynesnis be didelių pastangų.

Atgal
Į viršų