Paprastas būdas susigrąžinti mokesčius!

Registruokitės jau dabar, užtruksite tik kelias minutes

Ką daryti emigrantams, kuriems priskaičiuota skola už PSD?

Informacija dėl priverstinių PSD skolų išieškojimų sukėlė tikrą sumaištį. Sodra pranešė, kad žmonės, kurie šiuo metu gyvena ir dirba ne Lietuvoje, tačiau apie tai nepateikė jokios informacijos Sodrai, Gyventojų registrui ar VMI, privalo mokėti PSD įmokas. Jeigu jos nesumokamos laiku, tuomet vykdomas priverstinis skolos išieškojimas. RT Tax dalinasi patarimais, kaip elgtis išvykstant iš Lietuvos ar sugrįžus į ją ir ką daryti, jeigu Jums jau priskaičiuota skola už PSD.

Ką daryti prieš išvykstant gyventi ir dirbti į užsienį?

Lietuviams, kurie ruošiasi emigruoti, yra būtina deklaruoti savo išvykimą iš šalies. Priešingu atveju, Sodra priskaičiuos skolą dėl PSD ir, galiausiai, jeigu ji nebus sumokėta, išieškos iš skolininko priverstiniu būdu. Jeigu Jūs išvykstate iš Lietuvos ir to nedeklaruojate bei nemokate PSD įmokų, tai grįžus Jums nebus teikiamos nemokamos gydymo paslaugos iki tol, kol nesumokėsite susidariusios skolos.

Ką daryti grįžus iš užsienio?

Kai grįžtate į Lietuvą, pirmiausia, reikia deklaruoti savo gyvenamąją vietą. Po to, privalu pasirūpinti draustumu. Jeigu kurį laiką nedirbsite, Jūs privalėsite patys mokėti PSD įmokas.

Ką daryti, jeigu esate skolingas?

Vis dėl to, jeigu skola dėl PSD jau yra priskaičiuota, Jums reikia pateikti įrodymus, kad gyvenote ir dirbote užsienyje. 

Ankstesniais metais tam tinkamos buvo metinės formos iš darbdavių. Jose yra pateikiama informacija apie Jūsų darbo užmokestį ir sumokėtus mokesčius. Paprastai metinės formos yra išduodamos darbdavių pasibaigus mokestiniams metams. Šios formos pavadinimai visose šalyse yra skirtingi, pavyzdžiui, Olandijoje – Jaaropgave; Norvegijoje - Arsoppgave ir t.t.

Remiantis mūsų klientų patirtimi, kai kuriais atvejais Sodra gali priimti metines formas ir šiais metais.Vis dėlto, oficialiame Sodros tinklalapyje skelbiama, kad kaip įrodymas apie darbą užsienyje yra tinkamos tik E104 formos. Tiesa, išimtis yra Jungtinė Karalystė ir Airija – dirbusiems šiose šalyse, kaip ir anksčiau, taip ir šiais metais, užtenka pateikti P45/P60 formas. Jose yra pateikta informacija apie asmens pajamas ir sumokėtus mokesčius.

Taigi, rekomenduojame iš pradžių pabandyti Sodrai pateikti metines formas iš darbdavių. Jeigu jos nebus priimtos, tuomet Jums reikės pristatyti E104 formą.

Pasitikrinti, ar esate skolingas, galite Sodros tinklalapyje: www.sodra.lt/pasitikrink

Turite klausimų? Dėl išsamesnės informacijos susisiekite su mūsų patyrusiais mokesčių grąžinimo specialistais:

+370 37 755 211 arba el. paštu info@mokesciugrazinimas.lt
 

Atgal
Į viršų