Paprastas būdas susigrąžinti mokesčius!

Registruokitės jau dabar, užtruksite tik kelias minutes

Olandijos mokestinė sistema: ką derėtų žinoti ten dirbantiems

Olandija – naujas traukos taškas lietuviams, ieškantiems geresnio ir sotesnio gyvenimo. Daugelis nustebtų sužinoję, kad Olandija patenka į ketvertuką pasaulio valstybių, kuriose mokesčių tarifai yra didžiausi.

Ketinant keliauti į užsienio šalį uždarbiauti, vertėtų pasidomėti, kokioje mokestinėje sistemoje reikės dirbti ir kiek mokesčių bus atskaičiuota. Olandijoje įmonių pelno mokestis yra 20 procentų iki 200 tūkstančių eurų ir 25 procentai už likusią dalį. Teisės aktuose yra numatoma įvairių išimčių ir išskaitymų.

Fizinių asmenų pajamų mokestis skirstomas į 3 rūšis: mokestis nuo pajamų (apimantis ir socialinio draudimo įmokas mokamas darbuotojų), mokestis nuo dividendų (jei asmuo turi ne mažiau 5% įmonės akcijų) bei mokestis nuo kaupimo ir investavimo (nekilnojamas turtas, akcijos, draudimo pajamos).

Daugumai lietuvių, gyvenančių Olandijoje, aktualiausias yra visų darbuotojų mokamas pajamų mokestis apimantis ir socialinio draudimo įmokas. Jam yra taikoma progresinė sistema. Metinės pajamos iki 18 626 eurų yra apmokestinamos 33 procentais, kita pajamų dalis iki 33 436 eurų apmokestinama 41,95 procentų tarifu, trečiajam lygmeniui iki 55694 eurų taikomas 42 procentų tarifas, o pajamos viršijančios šią ribą (viso didesnės kaip 55 694 eurų) apmokestinamos 52 procentais.

Socialinio draudimo mokesčiai darbuotojams yra įskaičiuojami į pajamų mokestį, o darbdaviai turi mokėti po 17,9 procentų socialinio pensijinio draudimo, 13,55 procentų sveikatos draudimo ir 1,25 procentų gyvybės draudimo mokesčiams (viso 32,7 procentų) už kiekvieną darbuotoją.

Metinis nekilnojamojo turto mokestis šioje valstybėje svyruoja nuo 370 iki 630 eurų. Kapitalo generuojamas pajamas olandai nutarė apmokestinti 25 procentų tarifu. Paveldėtojai moka nuo 10 iki 40 procentų palikimo vertės. Tuo tarpu žemės pardavėjai privalo sumokėti valstybei 6 procentus sandorio vertės.

Tik nedaugelis susimąsto, kad užsienio šalyse, taip pat kaip ir Lietuvoje, mokant mokesčius, dažnai susikaupia mokesčių permokos, kurios gali būti grąžintos mokesčių mokėtojui. Apie mokesčių susigrąžinimą nieko nežinantiems ir nesantiems tikriems, ar jiems teisiškai priklauso mokesčių susigrąžinimas, patariama kreiptis į mokesčių susigrąžinimo specialistus. Tokia veikla besiverčiančios įmonės dažniausiai yra sudarę dvišales bendradarbiavimo sutartis su atsakingomis Olandijos institucijomis ir šis procesas su specialistų pagalba vyksta greičiau ir sklandžiau. Nevertėtų baimintis, jei neturite visų reikiamų dokumentų, mokesčių susigrąžinimo įmonės gali padėti juos isieškoti.

Mokesčius iš Olandijos galima pradėti grąžinti tik pasibaigus mokestiniams metams. Grąžinamo pajamų mokesčio suma priklauso nuo daug faktorių, tokių kaip uždarbio dydis, bei nuo to kiek laiko buvo dirbta Olandijoje.

Norint susigrąžinti mokesčius iš Olandijos, reikia nusiteikti, kad reikės laukti nuo 3 iki 6 mėnesių. Kartais laukimo laikas netgi gali trukti iki 3 metų. Tokio neapibrėžtumo priežastis vėlgi yra šalies mokesčių įstatymai, kurie neapibrėžia konkretaus susigrąžinimo termino. Pagal Olandijos įstatymus pajamų deklaracijas pateikti ir permokėtus mokesčius galima susigrąžinti už paskutinius 5 metus.

Kiekvienas žmogus dirbęs užsienyje turėtų pasidomėti, ar jam nepriklauso mokesčių permoka toje šalyje. Kiekvienais metais Lietuvos piliečiai praranda milijonus litų jiems priklausančių mokesčių permokų vien tik dėl informacijos trūkumo.

Atgal
Į viršų