Paprastas būdas susigrąžinti mokesčius!

Registruokitės jau dabar, užtruksite tik kelias minutes

Ką apie Airijos mokesčių sistemą turi žinoti ten dirbantys lietuviai?

Lietuviai vis dar plūsta į Airiją ieškoti geresnio gyvenimo. Po 2011 metų pradžioje vykusio gyventojų surašymo paaiškėjo, kad 35 tūkst. Lietuvių šiuo metu gyvena Airijoje. Pagal Lietuvos Statistikos departamento turimus duomenis, tai yra net 18 proc. visų išvykusiųjų iš Lietuvos. O kur dar piliečiai, kurie savo išvykimo iki šiol nėra deklaravę.

Kad ir kaip lietuvius slegia mokesčių tema, tačiau kiekvienam užsienyje dirbančiam ir gyvenančiam Lietuvos piliečiui būtų pravartu žinoti, kokioje mokestinėje sistemoje jie gyvena.

Dauguma, besiskundžiančių Lietuvos mokesčių lygiu, nustebtų, kad Airija patenka į pasaulyje aukščiausius mokesčius mokančių šalių dešimtuką. Šiaurės Europos regionas gyventojų pajamų mokesčio tarifo atžvilgiu užima antrąją vietą pasaulyje. Šiose valstybėse mokesčio vidurkis siekia 40 procentų.

Sunkmečiu Airijoje buvo nuspręsta imtis mokesčių didinimo politikos. Vienu procentu buvo padidintas gyventojų pajamų mokestis. Airijoje aukščiausias gyventojų pajamų mokesčio tarifas yra 48 procentai. Šis tarifas yra taikomas gyventojams, kurių pajamos viršija 43,9 tūkst. JAV dolerių sumą. Priskaičiuojamos vieno gyventojo vidutinės metinės pajamos 2010 metais buvo 50,4 tūkst. JAV dolerių. Vadinasi daugiau nei pusė Airijos gyventojų turėjo mokėti didžiausią pajamų mokestį. Taip pat Airijos gyventojai moka 4 proc. už socialinį draudimą. Airijos vyriausybė sunkmečiu taip pat nusprendė padidinti dovanojimo, paveldėjimo ir kapitalo apmokestinimo lygį.

Krizė privertė Airijos valdžią įvesti metinį nekilnojamo turto mokestį, kuris šiuo metu siekia 132 JAV dolerius vienam namų ūkiui. Jis buvo sutiktas gana priešiškai ir iki šiol didžioji dalis gyventojų vis dar yra skolingi dideles sumas, priskaičiuotas būtent dėl šios įstatymo pataisos.

Nepaisant padidėjusio gyventojų pajamų mokesčio, Airija viliojančiai atrodo gyventojams, ketinantiems šioje šalyje pradėti verslą. Pelno mokesčio tarifas čia tesiekia 12,5 procentų. Dėl šios priežasties daugelis lietuvių, nuvykę į Airiją, ten pradeda kurti savo verslą.

Paskaičiavus, kiek mokesčių buvo sumokėta per mokestinius metus, daugelį ištinka šokas. Reikėtų nepamiršti, kad pajamų mokesčiai dažnai yra permokami. Savarbu žinoti, kad mokesčių permokos gali būti grąžintos, jeigu darbuotojas atitinka įstatymuose įvardijamas sąlygas. Jei nežinote, nuo ko pradėti ir nesate tikri, ar jums susidarė grąžintina suma, paprasčiausias kelias būtų kreiptis į mokesčių grąžinimo specialistus. Sužinojus apie tai tik dabar, nevertėtų panikuoti. Šios permokos gali būti atgautos už 3 paskutinius mokestinius metus. Norint susigrąžinti mokesčius iš Airijos, pareiškimus dėl permokėto pajamų mokesčio grąžinimo galima pateikti visus metus. Yra įmonių, kurios yra sudarę tiesioginio bendradarbiavimo sutartis su Airijos mokesčių inspekcija, todėl grąžinimo terminas dar sutrumpėja ir trunka ilgiausiai 3 mėnesius. Jei neturite visų reikiamų dokumentų, mokesčių specialistai yra įgalūs juos išieškoti. Nesiryždami pradėti mokesčių išieškojimo proceso, Airijoje gyvenantys Lietuvos piliečiai kasmet šiai valstybei „padovanoja“ milijonus litų permokėtų mokesčių.

Atgal
Į viršų