Paprastas būdas susigrąžinti mokesčius!

Registruokitės jau dabar, užtruksite tik kelias minutes

Didžiosios Britanijos mokestinė sistema: ką derėtų žinoti ten dirbantiems lietuviams?

Savo gyvenamąją vietą deklaravę, pagal pateikiamą statistiką, oficialiai Didžiojoje Britanijoje gyvena apie 200 tūkstančių Lietuvos išeivių. Šiame skaičiuje nefigūruoja Lietuvos piliečiai, kurie savo gyvenamosios vietos dar nėra deklaravę ar tiesiog į Lietuvą grįžta reguliariai ilgam laikui.

Kiekvienam į užsienį uždarbiauti išvykstančiam lietuviui derėtų pasidomėti ten galiojančiais įstatymais bei šalies mokestine sistema.

Šiaurės Europos regionas gyventojų pajamų mokesčio tarifo atžvilgiu užima antrąją vietą pasaulyje. Šiose valstybėse mokesčio vidurkis siekia 40 procentų. Didžioji Britanija patenka į pasaulyje aukščiausius mokesčius mokančių šalių aštuntuką.

2010 metais Didžiojoje Britanijoje buvo net 10 procentų punktų padidintas aukščiausias pajamų mokesčio tarifas. Čia aukščiausias gyventojų pajamų mokesčio tarifas siekia 50 procentų. Statistinio Didžiosios Britanijos gyventojo vidutinės metinės pajamos 2010 metais buvo 52,3 tūkstančiai JAV dolerių. Didžiausias mokesčio tarifas čia yra taikomas asmenims, kurių pajamos viršija 231 tūkstančio JAV dolerių ribą. Mokesčius mokančių pagal didžiausią mokesčių tarifą skaičius nėra didelis.

Didžiojoje Britanijoje buvo nustatytas 14,3 tūkstančių JAV dolerių neapmokestinamasis minimumas, kurio neveikia gyventojų pajamų mokestis. Šis sprendimas buvo priimtas siekiant apsaugoti pačius neturtingiausius asmenis. Kita vertus, buvo įvestas nekilnojamojo turto sandorių mokestis. Parduodant didesnės nei 3,24 milijonų JAV dolerių vertės objektą reikia susimokėti 7 procentų dydžio žyminį mokestį. Socialinio draudimo mokesčiai Didžiojoje Britanijoje yra nuo 12 procentų, o kapitalo apmokestinimas varijuoja tarp 18 ir 28 procentų.

Po antikrizinės reformos paaiškėjo, jog 6 procentai turtingiausių britų sugebėjo pasinaudoti įvairiomis lengvatomis ir mokėjo vos 10 procentų tarifo mokesčius, tai sukėlė didelį visuomenės nepasitenkinimą.

Daugelis, pasidomėję, kiek mokesčių nuo atlyginimo jiems buvo atskaičiuota, būna nemaloniai nustebinti. Derėtų nepamiršti, kad dažnu atveju susidaro mokesčių permokos ir yra įmanoma jas susigrąžinti. Permokėtos sumos už vienus metus netgi gali siekti 2-4 tūkstančius litų. Pinigai yra grąžinami, jeigu darbuotojas atitinka įstatymuose nurodytas sąlygas. Nežinant nuo ko pradėti, kokie dokumentai yra reikalingi ar esant laiko trūkumui, patariama kreiptis į mokesčių grąžinimo specialistus. Įstaigos, užsiimančios tokia veikla, dėl dvišalių susitarimų su mokesčių inspekcijomis yra įgalios išieškoti reikiamus dokumentus ir sutrumpinti susigrąžinimo procesą. Pateikus visus reikiamus dokumentus, procesas trunka nuo 1 iki 3 mėnesių. Didžiojoje Britanijoje mokesčių permokos gali būti atgautos už 6 paskutinius metus. Norint susigrąžinti mokesčius iš Didžiosios Britanijos, pareiškimus dėl permokėto pajamų mokesčio grąžinimo galima pateikti visus metus.

Kiekvienais metais, milijoninės sumos, susikaupia Didžiosios Britanijos mokesčių inspekcijos sąskaitose dėl permokėto gyventojo pajamų mokesčio. Kadangi dėl klaidingų įsitikinimų ir informacijos trūkumo daugumai lietuvių mokesčių susigrąžinimas vis dar yra tabu, šios sumos yra „padovanojamos“ svetimos šalies biudžetui.

Atgal
Į viršų